Fakta och övning 

Min erfarenhet 

Här delar jag med mig av mina förvärvade kunskaper från åtskilliga timmars KBT, psykoterapi och mindfulness (stresshantering). Jag har försökt att hålla det så kortfattat som möjligt. Funderar du över något i texten så får du gärna fråga.😊

Autonoma nervsystemet 

Det autonoma nervsystemet kontrollerar olika kroppsfunktioner som för att nämna några: hjärtslagen, frigörandet av hormoner, matsmältningen, blodflödet och andningen. 

Det autonoma nervsystemet delas in i två delar: den parasympatiska delen (bromsen) och den sympatiska delen (gasen). 

Bromsen

Den parasympatiska delen innebär avslappning. Hjärtats rytm och andningens frekvens saktas ner, blodtrycket sänks och så vidare. 


Gasen

Den sympatiska delen väcker upp kroppen och ser till så att den är förberedd på strid, “fly eller fäkta”. Hjärtrytm och andningsfrekvens ökar. Den sympatiska delen aktiveras vid upplevda hotsituationer samt vid stress. 


Andningens roll 

Andningen är ett av de främsta verktygen för att uppnå avslappning. 

När du andas långa djupa andetag släpper du nämligen på gasen (den sympatiska delen) och trycker istället på bromsen (den parasympatiska delen). 

Kontrollerad långsam djup andning är därför ett värdefullt komplement till stresshantering. Detta gör att andningen är i fokus inom mindfulness. 


Mindfulnessövning 

Sätt eller lägg dig bekvämt och andas in djupt genom näsan och långsamt ut genom munnen. För att känna att du verkligen fyller hela lungorna med luft kan du lägga en hand på magen och en strax nedanför nyckelbenet. Båda dessa områden ska höjas vid inandning. Slappna av i axlarna. 

Efter en liten stund släpper du kontrollen över andningen och låter den sköta sig själv. Sitt/ligg i några minuter och fokusera på hur du andas in och ut. 

Den här andningsövningen är bra att göra flera gånger om dagen. 

Kram /Ljusglimten ❤️

ljusglimten

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *