Nybörjarens guide till Yogasymbolerna

En liten guide

Här får ni lära er mer om de tre vanligaste yogasymbolerna.

 

Aum eller Om

Det här är en helig symbol som representerar universums vibration, ljud och medvetande. Den är väldigt utbredd på grund av dess centrala resonans och dess betydelse för yoga, i synnerhet för dess ljud. Om du frågar ett barn hur man mediterar kommer det förmodligen att sätta sig i skräddarställning med slutna ögon och mässa “ommmmmm”.

Anledningen till att det här ljudet är så betydelsefullt inom yoga är tron på att universums skapelse började med en vibration som blev ljudet “Om“. Detta koncept kommer ursprungligen från indiska religioner såsom Buddhismen, Hinduismen och Jainismen.

Det skriftliga tecknet symboliserar även de olika tillstånden i våra liv: det vakna, det sovande och någonting däremellan. A är vårt vakna tillstånd där vi upplever omvärlden med våra fem sinnen, U är vårt drömtillstånd där vi varken är medvetna eller omedvetna, och M som representerar djup sömn och det medvetande som är dolt för oss.

Det Transcendentala Tillståndet är det slutliga tillståndet i Aum vilket representeras av diamanten som är placerad på symbolens topp. Det är det ultimata upplysta tillståndet (det mest sällsynta av alla mänskliga tillstånd) och det representeras av tystnaden efter Aum. Det är inte bara själva ljudet som är viktigt i meditationen utan man måste även uppmärksamma tystnaden som följer ljudet.

Buddha

Buddha betyder “han som är vaken” och alla känner nog igen denna gudom. Buddhas historia avslöjar varför han är en så central figur inom meditation och yoga, samt varför hans symboliska närvaro är av så stor vikt för meditationen.

Buddha föddes som prins Siddartha Gautama i Nepal för ca 2500 år sedan. Där levde han ett skyddat och priviligierat liv. Hursomhelst, när han bestämde sig för att lämna kungariket stod han plötsligt ansikte mot ansikte med den tuffa verkligheten såsom död, fattigdom och lidande. Driven av viljan att förstå mer, varför människor lider och om det kunde stoppas. Han vandrade på jorden som en helig man och undervisade i meditationens konst, han levde ett torftigt liv som nästan fick honom att svälta ihjäl, men trots det kände han att han inte förstod livets mening.

Vid denna punkt började han äta igen och satte sig under ett bodhiträd där han svor att stanna ända tills han blev upplyst. 40 dagar senare fann han sin frihet i upplysningen och fortsatte att resa i världen och undervisa i det han själv hade lärt sig.

Hans hängivenhet till att söka upplysning är anledningen till att hans bild är så central inom meditation och yoga.

Fatimas hand eller Hamsa

Denna speciella skyddssymbol tros härstamma från antikens mellanöstern. Många religioner använder sig av den som beskydd mot det “onda ögat” såsom otur, onda andar och negativa energier.

Om du besöker en hängiven yoga/meditationsstudio kan du säkert se den här symbolen uppsatt på en vägg för att säkerställa att lokalen är trygg så att alla som vistas där kan känna frid i sinnet samt vara skyddade mot illvilliga andar.

Kram /Ljusglimten❤️

 

ljusglimten

2 kommentarer

  1. Kan jag använda fatimas hand i hemmet oxå gör att få bort onda andar och negativa energier?
    Kram Sussie

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *