Mindfulness, självfokus och den Sjungande Skålen

Jag kom nyss hem från mötet med min psykolog och jag måste säga att jag verkligen gillar en mindfulnessövning vi brukar göra.

Maria, som psykologen heter, har en Tibetansk Sjungande Skål. Den påminner om en mortel i utseendet. Man “klonkar” till skålen med “mortelstöten” (trästaven) så att ett ljud uppstår. Påminner om att slå på en gong-gong. (Jag är så duktig på att förklara känner jag! Haha). Det ljudet har iallafall en vibration som lugnar. Våran mindfulnessövning börjar och slutar med en sån ton.

Bilden ovan: Den här Tibetanska böneskålen finns dokumenterad från ca 400 fkr. Skålen har en lugnande och rogivande effekt och används av Tibetanska munkar vid bön och meditation. Kort och gott är den ett bra hjälpmedel i samband med avslappnande övningar.

Hursomhelst, Maria guidar mig i denna mindfulnessövning medan jag sitter på en stol med slutna ögon. Sen följer jag hennes uppmaningar som kan vara:

  • Känn hur det känns att sitta på stolen. (Hur känns det)
  • Känn hur det känns i kroppen just nu (vad känner du)
  • Fokusera på alla ljud omkring dig (vad hör du)
  • Fokusera på de färger/bilder du ser när dina ögon är slutna (vad ser du)
  • Fokusera på dina andetag (hur känns dom)

När hon gått igenom listan börjar hon om igen med uppmaning ett och så vidare.

Detta är en väldigt bra övning för att flytta fokus från sig själv.

Exempelvis: när hon ber mig att fokusera på mig själv och mina känslor så kan det kännas jobbigt (ångest och liknande kan kännas starkt) men efter nån minut så ber hon mig att flytta mitt fokus på ljud som finns runtomkring istället. Och vips känner jag ingen ångest längre eftersom jag inte är självfokuserad “helt enkelt”.

Vid ångestproblematik är det viktigt att lära sig just detta. Att kunna flytta sitt fokus från sig själv och utåt.

Istället för att fastna i självfokus (sina negativa tankar/känslor) så rikta fokus bort från dig själv. Vad ser du? Vad hör du? Vad pågår runtomkring dig?

Det krävs övning och övning! Men jag känner att jag kommit rätt långt faktiskt.😊

Mindfulness is the shit!

Kram /Ljusglimten❤️

ljusglimten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *