Lilla Stress-Skolan Del 1

Hej!

Stress är ett ämne som är högaktuellt i dagens samhälle. Jag har själv tampats en hel del med den åkomman och jobbar fortfarande med det. I min terapi har jag fått lära mig en hel del och det vill jag dela med mig av. Därför bestämde jag mig för att starta upp “Lilla Stress-Skolan”. Den kommer att bestå av sju delar. I del ett som jag publicerar här kommer jag att introducera er i “STOP“-metoden. Varsågoda!

Stress

Stress är ett ämne som alla kan relatera till. Alla upplever stress då och då men många av oss upplever det konstant. Miljontals människor runtom i världen har stressrelaterade sjukdomar som till exempel utmattningssyndrom, smärttillstånd och autoimmuna sjukdomar. Stress kan resultera i beroenden, ångest/oro, sömnstörningar och depressioner. Detta är tio gånger vanligare nu än vad det var för en generation sedan. Vi är inte byggda för att klara av denna stress och press som dagens samhälle innefattar. Vi har konstanta deadlines och krav när det kommer till arbete, familj, ekonomi och annat. För vissa människor är kronisk stress såpass vanligt att det blir en livsstil. Känslor av ångest/oro, överväldigande och depression har i princip normaliserats.

När vi ser oss omkring är alla stressade på ett eller annat sätt så vi (samhället) ser det inte som ett problem, vilket är väldigt skrämmande eftersom det är ett stort problem!

När vi är stressade påverkas vårt hormonsystem, adrenalin samt kortisol utsöndras vilket förbereder kroppen på akuta åtgärder/handlingar. Då upplever vi olika fysiska symtom som till exempel att hjärtat slår snabbare, musklerna spänns, blodtrycket höjs och våra sinnen skärps. Detta är kroppens sätt att skydda oss mot faror (stenåldersgenen) och kallas för “Fly eller Fäkta“-reaktionen. “Fly eller Fäkta” kan faktiskt rädda livet på oss i livshotande situationer. till exempel göra oss snabba på att trycka på bromsen, styra undan eller att kvickt kasta sig åt sidan för att förhindra en olycka. Med andra ord är”Fly eller Fäkta”-reaktionen en väldigt viktig funktion att ha.

Det som däremot inte är bra är när “Fly eller Fäkta”-reaktionen aldrig kopplas ifrån utan konstant befinner sig på “on-läge”. Och det är fallet för många av oss. Den stress vi upplever i sinnet påverkar inte bara vår fysiska kropp utan även hur vi tänker, känner och relaterar. Den goda nyheten är att vi bokstavligt talat har kraften och förmågan att inrätta nya “elektriska ledningar” i vår hjärna. Och även om vår hjärna, kropp och nervsystem har blivit utsatt för långvarig stress kan mindfulness bidra väsentligt till att läka den skada som uppstått.

Mestadels orsakas stress av diverse situationer/problem som är utanför vår kontroll, eller av sådant som ger oss obehag. Ofta tänker vi att om vi bara kunde lösa det här problemet/problemen så skulle allt kännas bra igen, men grejen är den att när vi har löst ett problem så dröjer det inte länge förrän ett annat dyker upp. Våra problem förändras när vi förändras. Är vi fattiga har vi fattiga människors problem. Är vi rika har vi rika människors problem. Är vi ensamstående har vi ensamstående människors problem. Är vi gifta har vi gifta människors problem, och så vidare. Problem försvinner aldrig och det kan vi inte förändra. Det vi kan förändra är vår attityd till problemen samt hur vi reagerar inför dom.

Övning

Börja med att sätta dig på en stol, alternativt på golvet, men det är viktigt att du har en rak rygg. Öppna upp bröstkorgen så att andetagen kan flöda med lätthet (dra tillbaka axlarna så att skulderbladen förs mot varandra). Slappna av i kroppen och mjukna i ansiktet. När du är redo sluter du dina ögon.

Ta några långsamma djupa andetag. Känn hur bröstkorgen expanderar när du andas in. Känn hur magen mjuknar när du andas ut.

Ta långsamma, djupa avslappnande andetag.

Bli medveten om din kropp. Scanna av din kropp ända ner från tårna och upp till hjässan. Känn hur kroppen känns utan att lägga några värderingar i det.

Välkomna denna stund utan motstånd. Observera allt på ett vänligt sätt och med varsam uppmärksamhet.

Flytta din uppmärksamhet till din andning. Notera hur luften strömmar in i- och ut ur kroppen. Notera alla små detaljer i upplevelsen av att andas. Observera hur kroppen rör sig när den andas. Notera vart i kroppen det känns mest när du andas. Kanske i svalget? I näsan? I magen? Eller i lungorna? När du har hittat vart det känns mest vänder du din uppmärksamhet dit. Känn hur det känns när luften flödar in och ut.

Notera början på varje nytt friskt andetag.

Om dina tankar far iväg med dig så vänd vänligt uppmärksamheten tillbaka till andningen.

Var närvarande i upplevelsen varje stund ger dig, hur den än ter sig. Andetag efter andetag efter andetag.

Andas in lugn och frid (det kan du visualisera som att du andas in vitt ljus). Andas ut stress och spänningar (det kan du visualisera som att du andas ut svart rök). Andas in till just denna stund, den enda stund som betyder något just nu.

Ta nu en stund där du noterar hur du känner dig.

Notera hur det känns att stoppa och bryta den här cirkeln av stressande tankar.

Flytta nu uppmärksamheten tillbaka till rummet.

Ta ett djupt andetag.

Rör lite på fingrar och tår.

När du är redo så öppnar du dina ögon.

STOP-Metoden

En sak du kan göra när stressen börjar byggas upp är att testa denna “STOP-teknik” (övningen ovan). Det är dock viktigt att göra denna övning regelbundet, speciellt när stressnivån är hög.

S=Stop, T=Take a breath, O=Observe, P=Proceed

Genom att stanna upp, ta ett andetag, observera vad det är som pågår inuti och sen fortsätta med det du håller på med kan du bli mer närvarande och trappa ner stressen innan den växer. Testa den här metoden nästa gång du känner att stressen börjar byggas upp.

Denna övning hjälper verkligen! Dock behöver du som sagt utföra den regelbundet så att den till slut blir en vana.

I del två tar jag upp hur stressen manifesterar sig i kroppen och hur du kan frigöra den.

Kram /Ljusglimten❤️

ljusglimten

3 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *