Lilla Stress-Skolan Del 2

Hej!

I den här delen ska vi gå in på hur stress påverkar våra kroppar.

Om du inte läst Del 1 kan du göra det HÄR.

Olyckligtvis blir vi alla utsatta för stress då och då, på jobbet, i hemmet, i kärlekslivet och i andra relationer. Det är en del av livet.

Ett exempel: Föreställ dig att du pendlar till jobbet och fastnar i trafiken. Kön av fordon ringlar sig lång men rör sig inte en centimeter. Oavsett om du sitter bakom ratten, är passagerare i en buss eller sitter på ett tåg som står still så vet du att du kommer att bli sen till jobbet och det finns inget du kan göra åt det. Oerhört nervpåfrestande! Eller hur? Det du kanske inte uppmärksammar i den situationen är vilken inverkan stressen har på din kropp. Medan du tittar på klockan kanske du är omedveten om att din andning blivit snabbare och oregelbunden. Kanske din kroppstemperatur höjs och ditt blodtryck ökar. Du kanske inte märker att muskulaturen i nacke och axlar spänns.

Även fast vi bara fastnat i trafiken kan våra kroppar fortfarande reagera som att vi står inför en “liv eller död”-situation. Detta på grund av att vårt autonoma nervsystem inte alltid kan skilja på “vanlig” stress eller livshotande händelser.

Oftast uppmärksammar vi inte de fysiska reaktionerna eftersom vårt fokus är på orsaken till vår stress, inte vilken inverkan den har på oss.

Varje gång du upplever stress kan den lokaliseras till något område i din kropp. Mindfulness kan hjälpa dig att bli medveten om vad som pågår inuti dig. När du blir medveten om hur stress påverkar dig och din kropp kan du göra ett försök att frigöra stressen och spänningarna.

En övning

Den här övningen kanske du upplever som märklig eftersom den går ut på att du ska uppleva hur stress känns i kroppen samt de olustkänslor detta medför. Men om du inte inser och upplever dessa olustkänslor kommer du förmodligen fortsätta att bära runt på denna stress och risken är överhängande att den då växer sig större. Det är först när du blir medveten om vilken påverkan stress har på dig som du kan börja känna igen den, känna igen symtomen, och först kan du börja arbeta med den från roten. Från grunden.

Låt oss därför göra en övning i “bodyscan” (att skanna av kroppen), som ett sätt att frigöra stress.

 • Sätt dig i en bekväm position. Låt händerna vila i knät och slut dina ögon.
 • Håll din överkropp rak. Slappna av i axlarna och tillåt din bröstkorg att mjukna.
 • Ta den tid du behöver för att göra det bekvämt för dig.
 • Reflektera över den senaste gången du kände dig stressad. Det kan vara relaterat till arbete, familj, hälsa, rädslan över att ta risker, göra en förändring eller att möta en besvikelse. Välj ut ett scenario och erinra dig den stressfyllda situationen. Se den framför dig. Känn känslan av hur det var att uppleva det. Avsätt ett par minuter för detta.
 • Släpp nu den tanken och fokusera istället på din kropp. Skanna din kropp uppifrån hjässan och ända ner till tårna. Notera hur stress känns och vart den sitter.
 • Känn om du har några spänningar eller liknande. Knyter du nävarna till exempel? Eller kniper med tårna?
 • Känn om kroppen känns varmare och om din andning är ytligare och/eller snabbare.
 • Ta några djupa andetag för att bli närvarande just i denna stund. Tillåt de spänningar du bär på att smälta bort.
 • Tillåt din andning att bli “normal” igen, en avslappnad och naturlig andning.
 • Börja nu sakta att skanna din kropp. Börja med toppen av ditt huvud. Notera alla sensationer där. Tillåt ditt ansikte att mjukna och slappna av.
 • Notera om din käke är spänd. Om den är det frigör spänningarna genom att gapa (kanske gäspa) och röra underkäken från sida till sida ett par gånger. Mjukna i mun och läppar.
 • Flytta din medvetenhet till nacken och axlarna. Hur känns det där? Flytta ditt fokus från den ena axeln til den andra. Notera om sensationerna är lika eller om det finns skillnader. Rör sedan på axlarna, för skulderbladen mot varandra och sedan varsamt tillbaka igen, som om de vore vingar.
 • Utöka din medvetenhet ner genom armarna. Slappna av i handlederna, i händerna och i fingrarna.
 • Känn nu in bröstet. Medan lungorna expanderar och minskar i takt med andetagen…se om du kan bjuda in känslan av att släppa taget.
 • Känn in magen. Notera om den är mjuk eller spänd. Se vad som händer när du flyttar ditt fokus dit. Blir magen mjukare? Om den inte blir det så låt det vara. Rör dig rakt in i känslan. Känn allting som passerar. Notera vad som är spänt och vad som är avslappnat. Varmt eller kallt? Pirrande eller pulserande? Om du upplever obehagskänslor så fortsätt att bjuda in avslappning och mjukhet.
 • Känn in ditt bäcken. Expandera andetagen så långt ner du kan mot det området. Känn dina lår och knän. Hur känns dom?
 • Känn dina vader och anklar. Dina fötter och tår. Notera alla sensationer utan att lägga någon värdering i det. Bara notera och känn.
 • Svep nu din uppmärksamhet över hela din kropp. Försök att känna avslappningen skölja genom dig och öppna upp för allt som känns i just detta ögonblick.
 • Försök att känna ömhet och vänlighet för hela din kropp. Låt dessa kärleksfulla känslor skölja över dig.
 • Notera nu skillnaden mellan hur du kände dig tidigare när du levde dig in i den stressfyllda situationen jämfört med nu när du har tonat in i din kropp med medveten närvaro.
 • Flytta varsamt din uppmärksamhet tillbaka till rummet.
 • Känn dina fotsulor mot golvet. Vicka lite på fingrar och tår.
 • När du är redo så öppnar du dina ögon.

Glöm inte att tacka dig själv för att du tog dig tiden att göra denna viktiga övning!

Du kan använda dig av denna kroppsskanning-teknik närsomhelst för att checka av dig själv. Du kan på så vis upptäcka vart i kroppen stressen “satt” sig och hur den ger sig tillkänna. Aha-upplevelser utlovas!

Kroppsskanningen kan informera oss om tankar och känslor vi inte ens är medvetna om. Men när vi väl blir medvetna om dom är det fullt möjligt att frigöra den stress vi bär på. Ta den här “fastna i trafiken scenariot” som exempel: När du noterar att greppet om ratten hårdnar/du skruvar dig oroligt på sätet, att magen blir spänd, att andningen blir ytligare och så vidare kan du ta några djupa andetag och slappna av i dessa spända kroppsdelar.

När du kan frigöra dessa fysiska sensationer som orsakas av stress är det mycket enklare att även frigöra den mentala stressen och potentiellt ändra din tolkning av situationen.

Tips

Det är inte det lättaste att memorera alla punkter i övningarna. Jag brukar skriva ner steg för steg i punktform på en lapp, eller stödord om jag minns det mesta. Lappen lägger jag i mitt knä när jag ska göra en övning. Om jag inte kommer ihåg vad nästa steg är så öppnar jag ett öga och kikar på lappen. Funkar bra!

Kram /Ljusglimten❤️

ljusglimten

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *