Lagom

Hej!😊

Igår hade jag ett möte med min psykolog (Maria). Vi har verkligen klickat och det är viktigt när man går hos en terapeut. Personkemin måste stämma, gör den inte det är man i sin fulla rätt att byta terapeut. Viktigt att komma ihåg!

Hursomhelst. Igår började vi med att prata om hur min senaste utmaning gick. Och den gick inte alls enligt mig, vilket jag kände som ett stort misslyckande. Vi fortsatte att diskutera detta ingående.

Summan av det hela blev att vi kom fram till att jag ställer orimligt höga krav på mig själv. Och när började jag göra det? undrade Maria. Ja du…det har jag förmodligen gjort så länge jag kan minnas.

Maria ställde sig upp och ritade på tavlan. Tre nivåer. Den mellersta nivån är Lagom. Det är Lagom-nivån jag ska befinna mig på. Lägsta-nivån är för lätt, den ska jag inte befinna mig på när jag planerar mina uppgifter/utmaningar eftersom det inte kommer ge mig något. Högsta-nivån är för svår och den ska jag inte heller befinna mig på när jag planerar mina uppgifter/utmaningar. Det som händer då är att jag med stor sannolikhet misslyckas och det är rena döden för självkänslan.

Lagom alltså

Där satt jag och lyssnade. Jag förstod allt hon sa rent teoretiskt och jag höll med till fullo. När hon var klar med sitt anförande ställde jag den stora frågan: Vad är lagom?

Helt ärligt tror jag inte att jag någonsin har planerat eller gjort något på en Lagom-nivå. För mig har det alltid handlat om antingen eller. Antingen har jag planerat för stort och ställt alldeles för höga krav på mig själv, tryckt gasen i botten och kört så det ryker. Eller så har jag inte gjort någonting alls, låtit bli, avstått, struntat i det.

Och vad har detta mönster lett till? Jo misslyckande och åter misslyckande. Jag har i alla dessa år skuldbelagt mig själv, kritiserat mig själv, klankat ner på mig själv och föraktat mig själv för att jag inte har kunnat leva upp till mina (orimligt) höga krav. Och vad leder självförakt till? Jo, en riktigt dålig självkänsla.

Detta var en oerhört viktig självinsikt! Min psykolog applåderade nästan för nu har vi verkligen något att jobba vidare med. Jag ska äntligen få lära mig Lagom-nivån. Jag ska planera efter Lagom och ställa Lagom krav på mig själv. Rimliga krav där jag inte riskerar att misslyckas. På så vis kan jag börja applådera mig själv istället för att klanka ner på mig själv.

Coolt

Jag tycker att det är riktigt coolt med självinsikter och aha-upplevelser! Det om något ger en riktigt skön positiv kick!

Kram /Ljusglimten❤️

ljusglimten

6 kommentarer

  1. Den fick jag för några år sedan MEN jag behövde ordet balans istället ❣
    Lycka till med din resa ❣

  2. Jag jag fick samma tavla av min Psykolog o svarade precise som du,,,,,
    antigen full rulle el inget av det….

    Stefan Thulin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *