Lilla Stress-Skolan Del 3

Hej!😊

I förra delen skrev jag om hur stress lagras i kroppen i form av olika fysiska sensationer. I den här delen tar jag upp vad som händer när vi tonar in på våra starka känslor.

Länkar till tidigare delar: Lilla Stress-Skolan Del 1 

Lilla Stress-Skolan Del 2

Många av oss upplever dessa starka känslor som uppstår pga stress som överväldigande. Under uppväxten fick de flesta av oss höra att vi inte skulle vara rädda eller ledsna, så när vi kände så lärde vi oss att trycka undan eller förneka dessa känslor. Summan av det var att vi lärde oss att sopa våra smärtsamma känslor under mattan. Det vi inte fick lära oss var att utforska känslorna eller att bjuda in dom. Och vid det här laget har du säkert märkt att det inte hjälper att trycka undan eller ignorera starka känslor som uppstår vid stress.

Det är meningen att hela känsloregistret ska komma och gå, så när vi trycker undan och förnekar vissa känslor byggs stressen upp på alla möjliga sätt, ända tills symtomen blir omöjliga att ignorera längre.  Smärtan rotar sig djupare och växer sig allt starkare.

Att möta starka känslor när dom dyker upp är inte det lättaste, men att hålla dom tillbaka och fly från dom förhindrar oss från att upptäcka hur mycket stress vi bär på. Sen kan stress faktiskt vara till hjälp eftersom den informerar oss om när det är dax att göra en förändring. När vi möter vår smärta får vi ett gyllene tillfälle att lära oss någonting om oss själva, och på så vis växa och gå framåt i vår personliga utveckling.

Här nedan följer övningen som hör ihop med Del 3. Jag rekommenderar att du läser igenom den även om du inte har tid att utföra den just nu eftersom viktig information finns där.

Övningen

 • Sätt dig bekvämt tillrätta. Du kanske vill ha en sittkudde på stolen?
 • Låt händerna vila i knät.
 • Ta en liten stund att hitta en vilsam position där skelett och muskler kan slappna av.
 • När du är redo sluter du dina ögon.
 • Börja med att göra en liten koll där du noterar om du känner dig avslappnad och närvarande. Det kanske har varit en jobbig dag och det här är första gången du stannar upp, då är kropp och sinne väldigt aktiva. Bara uppmärksamma hur det känns utan att döma.
 • Ta några djupa andetag och släpp taget om det som varit.
 • Slappna av i ansiktet, skuldror, händerna och magen.
 • Låt andetagen mjukna och sköta sig själv. Försök att inte styra andningen på något sätt.
 • När du andas in – känn hur det känns. Känn luften som flödar genom näsan och hela vägen ner till magen. Var uppmärksam på varje litet moment. Njut av känslan när andetaget växer. Sitt så en liten stund.
 • Tillåt nu uppmärksamheten att notera varje känsla som ligger precis under ytan av din medvetenhet.
 • Notera alla typer av stress, oro eller andra starka känslor. Försök att inte tvinga fram något här. Låt naturliga tankar, känslor eller fysiska sensationer träda fram. Tillåt dig att känna dom. Observera bara hur de känns i din kropp.
 • Om du känner att du inte är redo för att möta dina starka känslor ännu kan du alltid avbryta här och vänta in ett annat tillfälle. Väljer du att avbryta så sitt kvar en stund och fokusera på andningen istället.
 • Om du känner dig trygg och redo så var fri att låta det du känner komma upp till ytan.
 • Vissa känslor kan vara starka och svåra att “stanna kvar i” men gör det bästa du kan för att låta allt vara utan att börja analysera eller fixa till nåt. Observera allt som växer fram med nyfikenhet. Sitt så en stund.
 • Om en stark känsla växer, så som ilska/sorg och det känns överväldigande, försök då att lokalisera vart i kroppen den sitter/känns och stanna kvar i känslan. Tryck inte undan känslan. Det kan vara svårt men försök att stanna kvar i varje känsla som kommer upp till ytan.
 • Analysera inte. Du ska inte fastna i tankar eller historier från det förflutna. Istället för att analysera det som växer fram – leta efter de fysiska sensationer som hänger ihop med dessa känslor. Lokalisera det område i din kropp som håller känslan och stanna kvar där. Se förändringen som sker. Låt detta moment få ta sin tid.
 • Du kanske noterar hur känslan manifesterar sig som ett tryck över bröstet, att magen blir spänd eller att ett annat område av din kropp påverkas på något sätt.  Närma dig denna fysiska sensation. Kom så nära du kan. När du gör det kan känslan växa sig starkare och kännas intensiv. Detta är inte farligt. Faktum är att när du närmar dig känslan och bjuder in den så försvagas den till slut och makten den har över dig bleknar bort.
 • När du stannar kvar i det som dyker upp kanske du noterar att det öppnas en portal till djupare insikter. Du kan bli överraskad över vad som kommer upp. Det kan kännas överväldigande eller läskigt. En våg av känslor kan skölja över dig, lite som en renande/laxerande effekt. Ju djupare du kan gå in i känslan och observera vad du bär på utan att sugas in i den, utan att låta dig svepas med av den, desto närmare kommer du den och då kan du “rama in” känslan och titta på den på avstånd, ungefär som en tavla på ett museum. Det enda du bör göra är att uppmärksamma din upplevelse. När du vänder dig mot dina rädslor och din oro bildas en öppning från vilken du kan få en djupare förståelse. Ur den förståelsen kommer frihet, så stanna kvar ett tag till i vad som än dyker upp till ytan. Låt detta moment få ta sin tid.
 • Släpp nu taget om det du observerar och kom tillbaka till din andning. Fokusera på den.
 • Känn hur avslappnad din kropp är.
 • Känn medkänsla med dig själv och låt den medkänslan få skölja genom din kropp.
 • Ta nu en stund där du tackar dig själv för att du utforskat dina djupt liggande känslor, ett viktigt bidrag till din hälsa och ditt välmående.
 • Flytta din uppmärksamhet tillbaka till rummet. Vicka på fingrar och tår.
 • När du är redo öppnar du dina ögon.

I nästa del skriver jag om hur negativa och självkritiska tankar kan attrahera stress.

Kram /Ljusglimten❤️

ljusglimten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *