Maria Magdalena – Den verkliga Messias?

Jag såg ett program…

…om Maria Magdalena på Viasat History och blev så himla inspirerad att genast skriva ett inlägg därför att hon är en av Bibelns mest kontroversiella figurer. Och den riktiga Maria Magdalena är helt klart mycket mer intressant än den bibliska versionen av henne!

Maria Magdalena…

levde vid Galileiska sjön i en liten fiskeby. Hon var troligtvis från Etiopien i Mag de la Mer eller från Egypten. Magdalena betyder “torn” på hebreiska, men på arameiska betyder det “fantastisk, jublande, ypperlig”. Hon avbildas ofta halvnaken eller som isolerad eremit botfärdig för sina synder och utstött. Hon omtalas inte mycket förrän vid själva korsfästelsen när hon dyker upp vid korset och sedan går till graven där hon upptäcker att Jesus kropp är borta. Därefter sägs hon träffa den återuppståndne Jesus i trädgården. Det är hennes stora ögonblick i bibeln, när hon inträder vid Jesu död. Men vi känner henne mest som en prostituerad kvinna.

Och varför gör vi det?

I och med att kristendomen började byggas upp och växa började man dölja Maria Magdalenas roll, så framme på 500-talet sammanflätades hon med äktenskapsbryterskan i Bibeln. Där övergår hon i den förtappade, botfärdiga kvinnan som betraktades som prostituerad. Den verkliga Maria Magdalena gjordes om av kyrkan när Bibeln skrevs, skrevs om och ändrades och skrevs igen. Hon ändrades från att vara en mystiker, en klok kvinna, en ädel kvinna till en sköka och synderska (som förövrigt alla kvinnor var mer eller mindre vid denna tid då det var en manligt dominerad religion där kvinnor degraderades). Kyrkan bestämde tidigt att kristendomen skulle vara mansdominerad så då kunde man inte låta Maria Magdalena vara en kvinnlig förebild inte! Hur skulle det se ut? Nej, kvinnor skulle förtryckas och man lyckades, till stor del tack vare vad man gjorde med bilden av Maria Magdalena. Hon förvandlades till en kvinnlig skam och i generationer har fallna kvinnor kallats för “magdalenor”.

“Något mycket större väntar er, jag har sett det. Så underbart att jag inte finner ord för det.” /MM

Vem bär ansvaret för hur Maria Magdalena porträtteras i Bibeln?

Den Katolska kyrkan. På 700-talet sa den dåvarande påven: “Vänta nu, hon beskrivs som en syndare, hon var kvinna så hon måste ha varit en prostituerad.” (Vilken fantastisk slutledningsförmåga gubbarna hade på den tiden).

“De som söker Honom skall finna Honom.” /MM

Kvinnor har sopats ut ur historien, vi snackar om en 2000 år gammal historia. Så en kvinna som förmedlade ett sådant betydelsefullt budskap kunde absolut inte komma på fråga! Det måste vara Jesus som spred ordet.

När man läser om Jesus låter han som en hippie, en jämlikhetskämpe och rättvis. Därför kan man fråga sig om Jesus faktiskt ville ha en kvinnlig röst, om han värderade den kvinnliga rösten på ett sätt som många av dom som skrev Bibeln har förminskat.

Saintes-Maries-de-la-Mer (södra Frankrike)

S:t Maries-de-la-Mere sägs vara den plats där Maria Magdalena med sällskap anlände till med båt runt 45 e.kr. Enligt sägnen seglade dom från Alexandria i Egypten och i sällskapet ingick Josef av Arimataia (Jesus farbror) och kanske till och med Jesus kropp. Maria Magdalena kom dit med en kallelse, att berätta att Jesus lever. Budskapet om återuppståndelsen. Så Maria Magdalena predikade här, och troligtvis så döpte hon oxå. Det finns mängder av vattendrag som bär Magdalenas namn i någon form, baserat på sägnerna att hon utförde dop där. Sedan sägs det att hon spenderade all sin tid i en grotta där hon hängav sig åt meditation, böner och botgöring för sina synder. Meditation över Jesus, korsfästelsen och sitt liv som lärjunge. (Maria Magdalena kan vara den 13:e lärjungen som folk ofta talar om).

“Öppna edra hjärtan, edra sinnen och edra själar.” /MM

Det som är talande är att Maria Magdalena dyker upp i Sydfrankrike som den figur vi har antagit vara Jesus. Det är hon som är den där “hippiefiguren”, som predikar Ordet och framför tanken om medkännande kristenhet.

De gnostiska evangelierna

För över 100 år sedan i en basar i Kairo 1896 råkade en tysk forskare på en märklig papyrusbok. Den var läderinbunden och skriven på koptiska. Det var Marias evangelium.

Om man ser på de evangelier som uteslöts ur Nya testamentet på 300- och 400-talet, Filippos och Tomas evangelier, så var enligt dessa Maria Magdalena huvudperson. Hon är extremt modig och vägrar att hålla tyst. Hon beter sig inte alls som en kvinna på den tiden. Hon bär håret utsläppt och visar stolt upp det vilket bara kvinnor med dåligt rykte gjorde. Hon brydde sig inte och hennes relation med Jesus är förbluffande. De gnostiska evangelierna visar att de inte bara stod varandra mycket nära utan även hade en fysisk relation. Och att hon ägde makt över honom, han var förälskad i henne. Att han kysste henne ofta och älskade henne framgår tydligt.

Om man läser vidare utanför Bibeln så finns det ett Marias och ett Filippos evangelium där hon omtalas som den viktigaste av apostlarna. Så enligt de apokryfiska evangelierna är hon mycket viktig. Hon beskrivs som Jesus kompanjon. De förefaller ha varit jämlika.

“Den som har öron att höra med, låt vederbörande lyssna. Den som har ett förstånd, låt vederbörande förstå.”/MM

Uppseendeväckande påståenden

Det kanske mest uppseendeväckande påståendet om Maria Magdalena var att hon skulle ha varit gravid med Jesu barn när hon flydde till Frankrike. Vissa hävdar att hon till och med kan ha varit Jesu hustru och att dom bildade familj. Detta finns det inga bevis för, men en sak är säker och det är att kvinnor raderades ur historien. Så Maria Magdalenas roll i Jesu liv har troligen förminskats.

Glöm inte att allt som vi vet om Jesus och Maria Magdalena skrevs årtionden efter att dom levde. Så föreställ er dessa män i det första konciliet i Nicaea: “Jaha grabbar, hur ska berättelsen se ut?”

Vissa tror att dom skapade berättelsen om Jesus Kristus för att dölja att det var en kvinna och inte en man som anförde det första århundradets andliga rörelse. Flera påstår att Jesus kan ha varit hennes frontfigur därför att det var ett mansdominerat samhälle och det godtogs inte att hon stod på egna ben i Judeen. Maria Magdalena var kvinnan som stod bakom honom och hon gjorde sitt bästa för att fortsätta sprida budskapet efter hans död. (Bakom varje man står en kvinna).

“Gå ut och predika det heliga konungadömets evangelium. Dela med er av era lärdomar.”/MM

Om man verkligen vill hitta fakta bland alla myterna och legenderna måste man avhända sig religionen, gå bortom religionen. Då får man ett annat synsätt. Det är högst troligt att Jesus gifte sig med någon. Han fick troligen barn, det vore konstigt annars. Så om vi förmodar att han är gift och ser denna kvinna som alltid finns vid hans sida och omtalas som hans favorit, i andra texter kysser han henne och delar sitt liv med henne. Då kan man nog säga att dom är gifta, Jesus och MM.

En brännhet fråga

Att Maria Magdalena funnits är tämligen säkert och lika säkert är det att hon stämplades som sköka av Nya testamentets författare på 200- och 300-talet. Varför dom gjorde det är en brännhet fråga. Ett växande antal forskare anser numera att det var för att misskreditera en älskande och hustru. Och kontroversiellt nog även den verkliga Messias själv.

Sanningen kommer inte fram förrän man hittar ett dokument. Om Vatikanen har det i sin ägo lär dom inte släppa det i första taget…

Smaka på den, Katolska kyrkan

Om hundra år är det troligt att vi kommer att se på kvinnor (och Maria Magdalena) i ett helt annat ljus. Helt plötsligt kommer kvinnorna att bli jämställda med männen, som de äntligen håller på att bli, men vi är inte där än. Maria Magdalena kan mycket väl bli hyllad som den nya Messias. (Smaka på den, Katolska kyrkan).

Övernaturliga krafter

Vissa tror att Maria Magdalena ägde särskilda krafter som mystiker, helbrägdagörare, övernaturligt medium (vad man nu menar med övernaturligt), men det är förmodligen något vi inte förstod då. Hon var mycket vördad på grund av det. En prästinna, gudinna – vad man vill.

Det är många som berörs djupt av Maria Magdalenas historia, inte minst därför att hon har svärtats ned av Bibeln så länge. I Sydfrankrike tänder man fortfarande ljus för henne, ungefär som att säga: “Nej, vi köper inte Bibelns version av denna kvinna, vi anser att hon hade en mycket starkare ställning än så.”

?

Var Maria Magdalena Jesus Kristus älskande och hustru? Födde hon honom ett eller flera barn? Eller var hon den verkliga Messias och den nya kyrkans ledare som raderats ur historieböckerna flera hundra år efter sin död och brännmärkt som en vanlig sköka? Kan kyrkan verkligen ha tagit till en så stor lögn?

Det är upp till var och en att avgöra.

Personligen så tror jag inte ett endaste dugg på Bibelns version. Jag anser att Bibeln är korrupt! I framtiden är jag säker på att det blir andra bibliska bullar när Vatikanens makt avtar och sanningen kommer fram. Maria Magdalena är numera min stora idol.

Kram /Ljusglimten❤️

Källor:

Lynn Picknett – författare som skrivit två böcker om Maria Magdalena, hon har dessutom forskat efter sanningen i mer än 30 år.

Dr. Linda Papadopoulos – författare och psykolog

Andrew Gough – redaktör för “The Heretic Magazine”

Richard Felix – Författare och historiker

Martine Guillot – lokal guide i S:t Maries-de-la-Mere

Guy Walters – författare

Robert Howells – författare

Ross Andrews – författare och historiker

Viasat History

ljusglimten

12 Comments

 1. Så otroligt spännande och intressant! Tack för att du delar med dig av detta! 🙂

 2. Det finns mycket som talar för att MM var en mycket klok kvinna som säkert hade en helt annan kraft än vad som beskrivits. Att hon var sköka är ju bara något man ljugit ihop för att hennes ställning i själva verket var mycket stor. Jag har alltid påverkats mycket starkt av MM . Har varit på platser där hon bodde och där finns mycket kraft det känns. Tack för att du delar med dig till andra ❤

 3. Jag hoppas och tror, precis som du, att en vacker dag kommer sanningen om Maria Magdalena fram.
  Men visst är det märkligt hur lång tid det tar innan det händer någonting. Skulle
  inte förvåna mig ett dugg om Vatikanen sitter och ruvar på gömda dokument.
  Och, ärligt talat, många av Jesus ord verkar härstamma från en kvinna snarare än en man!
  Trots dagens jämlikhet och meetoo-rörelsen så går det alldeles för sakta.

 4. Hej jag har också sett den här filmen.Jag tror att detta kan vara den riktiga versionen av vad som hände.Håller med dig helt.

 5. Jag har varit i s Marie sur la mer och tittat på den fina lilla staden. Jag fick också veta att de firade ett helgon som jag tror var mörkhyad och att man går i processioner med hennes symbol genom staden. Detta inträffade inte när vi var där men massa annat. Historiskt sett är massor av byggnader i Sydfrankrike från 100 f.kr. Värt att besöka. Jag var i Nîmes med en dagsresa ned till havet. Jag visste dock inte att detta var Maria Magdalena som hade funnits där. Men att hon kommit över havet visste jag. Så underbart.

  • Ja precis, dom går med en ”båt” tillägnad henne som dom sätter i havet och gör nån ceremoni. Häftigt! Jag skulle oxå vilja resa dit ❤️❤️😊🙏🏻

 6. Jag tycker det är så intressant! Jag har just kommit i kontakt med gnosticism genom boken “Livsredskap, visdom från andra sidan” av Sylvia Brown där man tar upp bl a dessa frågor.

  • Sylvia Brown är en av mina favoriter! ❤️❤️😊🙏🏻👍🏻

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *