PTSD och Samsjuklighet

Hej!😊

Som ni vet drabbades jag av utmattningssyndrom för lite mer än fem år sen, även depression och ångest tillkom. För att summera det hela gick jag först i psykoterapi för ångest, efter 1,5 år blev min behandlare långtidssjukskriven så min terapi upphörde och jag hamnade återigen på väntelistan. Det dröjde ca två år (helt galet) innan jag fick en plats hos min nuvarande psykolog och jag har gått hos henne i nästan ett år nu.

Nu till det “roliga”

De första tre samtalen hos en behandlare (psykolog/psykiatriker/terapeut) går ut på att dels bli intervjuad samt fylla i självskattningsformulär så att behandlaren ska veta vad det är klienten behöver hjälp med.

Behandlare 1 intervjuade mig från när jag föddes fram till nutid. Jag öppnade mig och berättade allt. Han konstaterade att det var ångest som var mitt “problem” och la upp en behandlingsplan utefter det. Under 1,5 års tid blev jag inte direkt mycket bättre. Dock fick jag mycket mer kunskap och insikter.

Behandlare 2 (nuvarande) fäste ingen vikt alls vid barndom/uppväxt utan fokuserade intervjun mer på nutid. Hon konstaterade social ångest som problematik och la upp en behandlingsplan inom KBT (Kognitiv Beteende Terapi).

KBT är helt fantastisk mot social ångest och visst gjorde jag vissa framsteg…

…men ändå hade jag en gnagande känsla i magen av att allt inte stod rätt till.

Så jag började forska själv.

Till slut tyckte jag att termen PTSD (Post Traumatic Stress Disorder) på Svenska: Posttraumatiskt Stressyndrom, dök upp lite väl ofta runtomkring mig. Jag tog reda på mer om detta och kände till slut att: “det är precis det jag lider av!”. Så vid mitt nästa psykologbesök tog jag själv upp ämnet, barndom/uppväxt, vuxen ålder samt mina tankar. Då fick jag genast göra en PTSD-utredning vilken innefattar intervju och självskattningsformulär. Resultatet var en solklar PTSD-diagnos (eller rättare sagt komplex PTSD eftersom jag har flera obearbetade psykiska trauman).

Tänk lättnaden som uppstår när du äntligen kan få rätt behandling!

Det “roliga” i kråksången är att ingen av mina behandlare kunde dra den slutsatsen själva, vilket jag tycker att dom borde ha gjort. Åtminstone behandlare nummer 1! Jag menar, nån misstanke borde ha uppstått efter allt jag har berättat. Och minsta misstanke om PTSD måste kollas upp!

Samsjuklighet

Det jag har lärt mig nu är att min utmattning, depression och ångest/oro är samsjukligheter till PTSD. Alltså dessa är inte mina diagnoser utan samsjukligheter som uppstått ur en obehandlad psykisk traumatisering. Man kan ha en eller flera samsjukligheter.

Exempel på samsjukligheter vid PTSD:

 • Ångest
 • Depression
 • Koncentration/minnesproblem
 • Smärta
 • Somatisering
 • Sömnproblem
 • Missbruk
 • Flashbacks
 • Aggressivitet/bristande impulskontroll
 • Dissociation
 • Psykos

OBS! Jag vill poängtera att alla former av psykiatriska tillstånd och stressproblem inte beror på PTSD, utan det kan även hänga ihop med annat till exempel neuropsykiatriska problem eller affektiv störning.

Men i mitt fall beror det på PTSD och om du själv misstänker att dina symptom hänger ihop med psykisk traumatisering så bör du tala om det för din behandlare, eller ta kontakt med vården om du inte redan är under behandling.

Idag vet man att en effektiv PTSD-behandling även omfattar behandling av samsjukligheter som till exempel depression, ångest, problem med starka och negativa känslor såsom vredesutbrott, skam och skuld etcetera. Det är därför jag nu får traumabehandling (PTSD) samtidigt som jag får KBT (social ångest). En mycket bra kombination! Sen har jag förstått att samsjukligheter brukar klinga av i takt med att det obehandlade psykiska traumat blir bearbetat och behandlat.

Jag har verkligen gått in för min behandling till 100% och jag har gett mig sjutton på att bli “återställd”!

Längst ner i detta inlägg har jag angett en källa, och den boken rekommenderar jag verkligen! Jag lånade den på biblioteket.

Har du några frågor till mig angående PTSD/samsjukligheter går det bra att ställa dom så ska jag göra mitt bästa för att ta reda på svaret om jag inte redan kan det. Du kan ställa frågan öppet i kommentar eller anonymt via email.

Kontakt: november_1126@hotmail.com

“PTSD symptoms are not a sign of weakness. They are a normal reaction of a normal person to terrifying experiences.”

Kram /Ljusglimten❤️

Källa: PTSD – en handbok för Dig som drabbats av psykisk traumatisering som barn eller vuxen ~ Anna Gerge/Kristina Lander

ljusglimten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *