Familjerättens faderskapsmiss

Hej!😊

Idag publicerade Falu Kuriren artikeln om vårat fall.

Detta är en lång historia som pågått i flera veckor, jag ska försöka sammanfatta det hela:

I oktober var jag och Nille ner till familjerätten och skrev på faderskapspapper samt delad vårdnad. Sen tänkte inte vi mer på det, dock tyckte vi att det dröjde lite väl länge innan vi fick hem papperen från Skatteverket så Nille ringde vid nåt tillfälle men då fanns inga uppgifter registrerade. Förmodligen lång handläggningstid tänkte vi. En tid senare kom ett brev från Skatteverket som jag öppnade och läste och när jag kom till faderskapsdelen fick jag en chock. Där stod inte Nilles namn och personnummer utan en annan snubbe som var född 1995! Nille hittade killens telefonnummer och ringde, han blev lika chockad. Dom pratade ett tag och bestämde sig för att åka till familjerätten tillsammans morgonen efter för att reda ut det hela.

Sagt och gjort

Efter flera timmars påtryckningar på plats lyckades dom byta några enstaka ord med chefen på familjerätten. Hon var dock inte ett dugg intresserad av att boka in ett möte med den ansvariga handläggaren som klantat till det utan gick därifrån. Sen lades locket på.

Nille ringde och försökte få tag i den ansvarige över 60 (!) gånger under de närmaste dagarna efteråt utan gensvar. Ändå påpekade människan i växeln att när man lämnar ett ärende har dom 72 timmar på sig att svara. I vårat fall gick det veckor utan svar.

Vad var det som hände?

Det vi vet (som vi tagit reda på själva) är att våran handläggare på familjerätten gjorde rätt. Han skickade in våra papper till Skatteverket som registrerade Nille som pappa. Tyvärr hann han bara vara pappa i några dagar innan en annan handläggare blandade sig i. Denna handläggare (Anna) var ansvarig för det andra parets faderskapshandlingar, det paret vi blev ihopblandade med. Deras papper skrevs under den 9/11. Den 12/11 har Anna helt på eget bevåg lagt till Cazpians personnummer på deras handlingar. Varför hon gjorde det är oklart.

Killen som helt plötsligt blev far till Cazpian loggade in på försäkringskassans sida, där fanns våran son registrerad på honom. Han kunde alltså plocka ut pappadagar plus att han skulle få halva barnbidraget insatt på sitt konto automatiskt.

Tur för oss att det andra paret var vettiga, annars hade det kunnat bli otrevligt på flera sätt. Tur oxå att Nille inte är svartsjuk och kontrollerande annars hade jag kunnat vara rejält blåslagen vid det här laget…

Det värsta av allt

Nu när hela händelsen har lagt sig så tycker jag att det värsta av allt är familjerättens agerande efteråt. Ingen har velat ta något ansvar för det hela, ingen har velat prata om det och dessutom har dom ljugit oss rätt upp i ansiktet den dagen då Cazpians “båda pappor” var på plats för att försöka reda ut det hela. Människan i receptionen sa att den ansvariga handläggaren inte fanns där den dagen, men när Nille ringde växeln så kollade dom upp det och jo…hon fanns där i allra högsta grad. Chefen försökte även lägga över skulden på oss genom att säga att vi faktiskt inte hade gjort nåt DNA-test. Precis som att DNA-test skulle vara obligatoriskt innan man skriver på för faderskap…eh nej, det är det inte. Det som däremot är obligatoriskt är att handläggarna kontrollerar personnummer noggrant innan dom börjar fiffla med handlingarna!

Dagen efter att tidningen intervjuat chefen då fick vi veta att vi får ett möte med henne i början av januari. Men vi vill inte ha ett möte med enbart chefen. Vi vill ha ett personligt möte med Anna! Det är hon som gjort bort sig så det är hon som ska förklara sig och be om ursäkt! Det är väl ändå en rimlig begäran? Hade jag gjort en sån miss skulle jag iallafall bett om ursäkt femtio gånger om… men det är jag det.

Ska det vara så svårt för dom att erkänna att dom har gjort fel? Myndigheter alltså…

Om det finns nån jurist inom ämnet som läser detta får ni gärna kontakta mig.

(Vad gäller bilderna på mig som publicerats är det bara att beklaga. Jag hade inte riktigt räknat med att få en kamera i nyllet innan jag ens hunnit borsta håret. Det var lite stressigt den morgonen så att säga…😅)

Kram /Ljusglimten❤️

ljusglimten

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *