Lektion 20, 27/3

Barn är inte immuna mot livets stressfaktorer. Lär dig hur du praktiserar Mirror Work med dina barn och se miraklen manifestera sig.

Lär dina barn Mirror Work

Dagens tema är att lära ut Mirror Work till barn. Du är nästan färdig med kursen nu och du har gjort ett fantastiskt jobb! Varje dag som du praktiserar Mirror Work ger du dig själv en kärleksfull gåva. Och kom ihåg:

  • När du ger dig själv kärlekens gåva så ger du den gåvan till alla andra också.

Föreställ dig att du lever i en värld där alla älskar sig själva lite mer. Föreställ dig vilken skillnad det skulle göra för allas barndom. Föreställ dig vilken skillnad det skulle göra för romantiken. Föreställ dig vilken skillnad det skulle göra för hela livet.

Louise Hay har lärt oss kontinuerligt att nyckeln till läkning, nyckeln till glädje och nyckeln till överflöd är att älska oss själva, och det är verkligen sant.

Problemet är såklart att vi inte alltid känner så om oss själva. Längs vägen har vi lärt oss några negativa övertygelser. Vi har lärt oss att döma oss själva, vi har lärt oss att avvisa oss själva. När du ser tillbaka på några av de svåraste lektionerna på den här kursen, och när du har upptäckt några gamla övertygelser som blockerat dig, kunde du se vart dessa gamla övertygelser kom ifrån? Kunde du se att många av dom härstammade från din barndom?

Som barn lärde vi oss att döma oss själva. Som barn lärde vi oss att avvisa oss själva, att kritisera oss själva. Som barn kallade vi ofta varandra elaka saker och vi försökte förminska varandra. Varför gjorde vi så? Vart lärde vi oss sådant beteende? Många lärde sig det av sina föräldrar och sina lärare. Vi lärde oss att vi var dumma eller lata. Vi kanske fick lära oss att vi var bråkmakare, och det trodde vi kanske på, och vi tog till oss det djupt djupt inombords. Vi behöver verkligen lära om på nytt. Vi måste släppa taget om den vi tror att vi är, så att vi kan uppleva den vi verkligen är, och det börjar med att vara villig att förlåta vårt förflutna och släppa taget om allt vi har trott om oss själva. Vi måste:

  • Ställa oss framför spegeln och vara villiga att se vem vi är utan ett förflutet, utan en historia, utan våra dömanden.

När jag (Robert Holden) skrev boken “Life Loves You” tillsammans med Louise Hay så pratade vi mycket om vår barndom. Vi pratade mycket om besvikelserna och förskräckelserna vi haft i vår egen utbildning. Min egen utbildning kändes allt som oftast väldigt orelevant, jag fattade inte varför vi var tvungna att studera krigsdatum från år 1066, spinnmaskiner, algebra och sådana saker. Och det blev heller aldrig ordentligt förklarat för mig. Louise Hay sa till mig: “I skolan fick jag aldrig lära mig att de ord jag valde skulle ha betydelse för mina upplevelser i livet.” Hon sa: “Ingen lärde mig att mina tankar var skapande, eller att de bokstavligt talat kunde forma mitt liv. Ingen lärde mig att det jag sände ut i form av ord skulle komma tillbaka till mig i form av upplevelser. Ingen lärde mig att jag var värd att älskas eller att jag förtjänade det goda. Och ingen lärde mig att livet fanns här för att stötta mig.”

Hur var det för dig?

Hur var din utbildning?

Jag tror det är rättvist att säga att barn idag har mer problem att tampas med än vad vi hade när vi var i deras ålder. Idag har våra barn ett utbildningssystem som kräver olika prov vid en tidigare ålder än någonsin. Våra barn växer upp i globala samhällen med global media. Dom är utsatta för mer reklam än vad vi var som barn, och det bäddar för alla olika slags begär som är fullständigt onaturliga. Jag läste nyligen att genomsnittsbarnet utsätts för upp till 1000 reklamannonser varje dag! (Det gäller barn som bor i städer). Lägg sen till det normala grupptrycket på det, grupptrycket att prestera och att vara på ett visst sätt. Dessa är väldigt tuffa utmaningar för våra barn. Vad som är viktigt är att vi lär våra barn att älska sig själva och att respektera sig själva. Ju mer de kan göra detta, desto mer kan de navigera sig genom livet och göra val som är lämpliga för dom. En av de viktigaste saker vi kan göra för våra barn är att påminna dom om vad jag kallar för “den grundläggande sanningen“.

Den grundläggande sanningen är att vi är värda att älskas. Den grundläggande sanningen är nyckeln för att hantera den grundläggande rädslan. Den grundläggande rädslan är att vi inte är värda att älskas, och det leder oss till att uppleva egots brister. Egots bristfällighet kan exempelvis uttryckas så här: “Jag är inte tillräckligt bra”, “Jag är inte tillräckligt smart”, “Jag är inte tillräckligt vacker”, “Jag är inte tillräcklig”. När den här grundläggande rädslan tar över så orsakar den alla möjliga sorters problem för oss i vår barndom, och givetvis för resten av våra liv.

Spegelövning

  1. Jag skulle vilja att du tittar på en video av en liten flicka som praktiserar sina affirmationer. Videon heter: “Jessicas Daily Affirmations”. (Finns på Youtube).
  2. Om du kan, titta på videon tillsammans med ditt barn, eller med ett annat barn du har i ditt liv, eller till och med tillsammans med ditt inre barn.
  3. Be ditt barn att göra sina egna dagliga affirmationer. Precis som Jessica. Fråga barnen vad dom är glada över och be dom att prata om det i spegeln.
  4. Du kan börja den här övningen genom att göra ditt eget Mirror Work, och sen be ditt barn att vara med. Säg några enkla affirmationer som till exempel: “Jag älskar dig”, “Jag är fantastisk”, “Jag är vacker”, “Mitt hår är fint”, “Jag kan dansa”, “Idag är en underbar dag”, “Livet älskar mig”. Sådana affirmationer har barn väldigt lätt för att säga. Gör Mirror Work till en rolig lek för ditt barn. Gör Mirror Work till Mirror Play. Ha roligt tillsammans.
  5. Schemalägg en tid varje dag där du gör Mirror Work med ditt barn, även om det bara är för någon minut eller två.

Huvudaffirmation

“Jag har en öppen kommunikation med mina barn”

Det är viktigt att vi har en öppen kommunikation med våra barn, speciellt under de tidiga åren och in i tonåren. Ofta när barn börjar prata om saker och ting eller när dom gör vissa saker får dom höra om och om igen: “Säg inte så där, gör inte så där, så där ska du inte känna, var inte sån där”. Dom får en massa nej-meddelanden. Dom får en massa gör inte-meddelanden. Därför är det fullt förståeligt att barn drar sig tillbaka och avskärmar sig, dom editerar sig själva, dom modifierar sig själva. Dom beter sig på ett sätt som dom tror att du skulle gilla. Men självklart vill vi att våra barn ska vara sig själva fullt ut, och att dom ska känna sig fria i sin kommunikation och bli accepterade för det, att dom ska veta att det inte finns känslor som är fel, det finns bara känslor, och det är okej att känna det du känner.

Några år senare när barnen vuxit upp så börjar föräldrarna säga sånt i stil med: “Mina barn ringer aldrig till mig”, och det brukar bero på att det är “störningar” på själva kommunikationslinjen, eller att den har blivit “avklippt” på något sätt.

Ha en nära relation till dina barn, en lika nära relation som du har till ditt inre barn. Var ärlig med dig själv och vet att det här är den bästa policyn i varje situation och i varje stund, och uppmuntra dina barn till att vara på det här sättet också. När du är öppen med dina barn då vet du att dom kan vara öppna med dig med, och det är nyckeln till en kärleksfull och hälsosam relation.

Kram /Ljusglimten❤️

ljusglimten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *