Lektion 15, 21/2

Idag handlar det om förlåtelse – förlåta oss själva och dom som sårat oss. En lektion som kan vara svår, men den kommer att öppna våra hjärtan för en ny nivå av självkärlek.

Förlåt dig själv och dom som sårat dig

Den store konstnären Michelangelo blev en gång tillfrågad om hur han kunde skapa dessa fantastiska statyer av stenblock. Han svarade att han inte skapade dessa fantastiska konstverk, dom var redan ditsatta av Gud, det enda han gjorde var att skala av lagren av sten. Och det är precis vad du gör nu, du skalar av de lager som inte längre tjänar dig. Och det är inte den lättaste uppgiften, så ta dig tid för att fira dina framgångar. Heja dig!

Känner du dig lättare när du ser dig själv i spegeln idag?

Ta ett djupt andetag och säg “aaaaah” när du andas ut, säg: “Jag släpper taget om mitt förflutna och jag mår toppen.”

Förlåtelse

Förlåtelse är ett svårt område för oss alla. Vi bygger upp den här muren som håller oss fångna under många år. Ta ett djupt andetag och låt oss nu börja jobba på hur vi kan lära oss att förlåta oss själva och dom som har sårat oss. Du fixar det här!

Om du har problem med ordet “förlåtelse” så byt ut det mot “släppa taget” eller “finna frid”.

 • Förlåtelse öppnar upp för självkärlek.
 • Om du har svårt för att älska dig själv kan du ha fastnat i ett oförlåtande tillstånd.

Många av oss kan hysa agg i åratal. Vi rättfärdigar oss själva på grund av vad någon annan gjorde mot oss, det kan kallas för att sitta fast i egenrättfärdig vrede. Vi vill inte ge den andra personen nöjet av att bli förlåtna. Det är som om vi dricker giftet och hoppas på att den andra ska dö. Vi får möjligheten att ha rätt men vi blir inte lyckliga. Nu kan det hända att du inte håller med och säger: “Men du har inte en aning om vad han/hon/dom gjorde mot mig! Det är oförlåtligt!”.

Att vara ovillig att förlåta är en grym handling mot dig själv.

Att vara bitter är som att svälja en tesked av det där giftet varje dag. Det växer, det skadar dig och det är omöjligt att vara hälsosam och fri när du fjättrar dig vid det förflutna. Förlåtelse betyder inte att du måste träffa eller prata med personen igen, det betyder inte att du måste förlåta själva handlingen mot dig, utan det betyder att du inte längre vill att personens handlingar ska leva kvar i ditt hjärta och i ditt sinne där det tar upp en massa plats utan att bidra med någonting. En av de största andliga läxor vi kan lära oss är förståelsen för att alla gör sitt bästa just nu, i varje ögonblick. Alla människor gör det bästa dom kan utifrån den förståelsen, medvetenheten och kunskapen dom har. Om en person behandlar en annan illa så har han/hon själv blivit illa behandlad som barn. Ju mer våld och utåtagerande desto större smärta inombords. Detta innebär inte att deras beteende är acceptabelt eller ursäktligt, men, för vår egen spirituella utveckling så måste vi vara medvetna om deras smärta oxå.

Incidenten du håller fast vid är över, kanske för länge länge sen till och med, släpp taget om den. Tillåt dig själv att bli fri. Kliv ut från det personliga fängelse du byggt och kliv in i livets ljus.

Om incidenten är pågående just nu så fråga dig själv varför du förminskar dig själv så mycket att du står ut med det? Varför stannar du kvar i en sådan situation? Se till så att du är trygg!

Syftet

Lektionens syfte idag är att hjälpa dig höja din självkänsla till den nivå där du endast tillåter kärleksfulla upplevelser i ditt liv.

 • Snälla du, slösa inte din tid på att försöka ge igen, för det kommer inte att fungera.

Det vi sänder ut kommer alltid tillbaka till oss, och du kommer inte få dom att förstå. Så låt oss släppa det förflutna och jobba på att älska oss själva nu. Då kan vi ha en underbar framtid.

En av de mest värdefulla upptäckter vi gör när vi utför vårt förlåtelsearbete är att andra människor ofta svarar på det. Det innebär inte att du behöver kontakta den inblandade personligen för att tala om att du förlåter denne. Ibland kommer du dock att vilja göra det men du behöver inte, för det största förlåtelsearbetet gör du i ditt eget hjärta och framför din spegel. Kom ihåg att förlåtelsen sällan är för den andra personen utan den är för dig. Många människor som verkligen har förlåtit någon på djupet har efter en eller ett par månader fått ett telefonsamtal, ett e-mail eller liknande från just den personen som då ber om förlåtelse. Detta verkar hända speciellt när förlåtelseövningarna görs framför en spegel. Så när du gör dina spegelövningar idag, notera hur djupa dina känslor kan vara.

Affirmera:

“När jag förlåter mig själv blir det lättare att förlåta andra”

Spegelövning

Idag är det bäst om du sitter ner bekvämt framför en spegel och har tid på dig att göra övningen. För oftast har vi många att förlåta och då behöver vi göra övningen om och om igen.

 1. Sätt dig framför spegeln. Blunda. Andas djupt en stund. Jorda dig själv. Känn fötterna i golvet och rumpan mot underlaget.
 2. Tänk på alla de människor som sårat dig i ditt liv. Låt dom passera genom ditt sinne. Öppna ögonen och börja prata med en av dom. Säg något i stil med: “Du sårade mig djupt. Jag trodde aldrig att jag skulle komma över det, men jag tänker inte sitta fast i det förflutna längre. Jag är villig att förlåta dig.” Om du tycker att det är svårt att förlåta så är din villighet allt som krävs. Säg bara: “Jag är villig”.
  Ta ett djupt andetag och säg: “Jag förlåter dig. Jag släpper dig fri.” Ta ännu ett djupt andetag och säg: “Du är fri. Jag är fri.”
  Notera hur du känner dig. Du kanske känner motstånd. Du kanske känner lättnad. Om du känner motstånd så andas och säg: “Jag är villig att frigöra allt detta motstånd.”
  När du gör den här övningen idag (eller andra dagar) så utöka din lista på människor att förlåta. Kom ihåg att förlåtelse inte är en enskild händelse, det är en process. Du kanske behöver mer tid för att förlåta en viss person och då behöver du göra den här övningen flera gånger. För varje gång kommer du närmare förlåtelsen.
  Det här kan vara dagen då du förlåter flera personer eller endast en person, det spelar ingen roll vilket. Oavsett så är den här övningen perfekt för dig. Universum och förlåtelsen ser att du är där. Förlåtelse kan vara som att skala av lagren på en lök. Om det finns för många lager så stoppa undan löken för en dag. Du kan alltid komma tillbaka för att skala av ett lager till. Hylla dig själv för att du är villig att göra den här övningen. Du läker. Du gör mycket bra ifrån dig!

“Jag älskar dig. Jag ser dig som en förlåtare. Jag ser dig som förlåten.”

Huvudaffirmation

“Jag kan förlåta”

Alla gör vi det bästa vi kan i varje ögonblick, och detta är även sant för mig. Det förflutna är över och kommer aldrig mer igen. Jag är inte mina föräldrar och inte deras mönster av motstånd. Jag är mitt eget unika jag och jag väljer att öppna mitt hjärta och tillåta att kärleken, medkänslan och förståelsen spolar bort alla smärtsamma minnen. Jag är fri att vara allt jag kan vara. Det är min varelses sanning och jag accepterar den som det. Allt är bra i mitt liv.

Kram /Ljusglimten❤️

 • ljusglimten

  4 kommentarer

   • Mmm..! Det tar oftast längre tid än några dagar! MEN..det fungerar! Jag har jobbat mycket med just denna övning och den är en av mina absoluta favoriter! Kramar ❤️❤️😊

  1. Tack. Jag kommer att få jobba. Mycket framför spegeln med många förlåtelse men det är det värt. ♥️😍😊

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *