Personliga gränser – nu säger jag JA till mig själv!

Hej😊

På senare tid har jag fått en större insikt i hur viktigt det är med personlig gränssättning, att sätta gränser för mig själv, gränser som är för mitt eget bästa. Det handlar om att sätta gränser för andra människor runt mig. Det handlar om att säga NEJ till hur vissa människor väljer att behandla- eller bemöta mig. Det handlar om att säga JA till mig själv, och genom att sätta gränser säger jag JA till mig själv. Då tänker jag på mitt eget välmående och egenvärde först och främst, vad jag behöver för att må bra.

Jag är en Empat vilket innebär att jag allt som oftast är för snäll för mitt eget bästa. Jag ger betydligt mer än vad jag tar. Om jag sträcker ut lillfingret brukar många roffa åt sig hela armen och jag har accepterat det utan att säga nåt. Under min livstid har jag undrat x antal gånger om jag har en neonskylt i pannan som skriker ut “psykolog – välkommen att prata med mig när du känner för det, utan kostnad”. (Nu vill jag tillägga att familj och nära vänner inte berörs av detta, självklart ställer jag upp om nån vill prata ur sig, precis som att jag behöver ösa ur mig ibland).

Grejen är att jag aldrig har vågat sätta några gränser för mig själv tidigare, av rädsla för att bli ensam eller utesluten. “Tänk om den och den hatar mig och vägrar prata med mig mer om jag säger ifrån?” Huvaligen! (Detta grundar sig i min barndom, som såna här “griller” oftast gör).

Men på grund av vissa händelser inom familjen nyligen så kände jag en dag att “Nej! Nu får det Banne mig räcka!, nu har jag fått nog!”

Jag är hjärtligt trött på hur jag blivit behandlad när jag väl har vågat sagt ifrån på skarpen (med all rätt). Jag kommer aldrig mer att tolerera ett sådant beteende gentemot mig, och jag kommer aldrig mer att komma “krypandes” för att be om förlåtelse för något som jag inte ens är skyldig till (vilket tydligen har förväntats av mig). Det här är något som jag alltid har gjort tidigare nämligen, även fast jag inte har gjort fel så har jag varit den som har tagit första steget till försoning genom att höra av mig och bett om ursäkt även fast det egentligen är den andra personen som borde be om ursäkt. Helt sjukt! Men det är den bittra sanningen och det inser jag nu. Bättre sent än aldrig 😉.

Så, nu är det personlig gränssättning som gäller för mig! Om Du drar ner mig på något sätt, behandlar mig illa eller inte respekterar mig så får du flytta på dig för att ge plats åt någon annan som behandlar mig bra, peppar mig och stöttar mig. Och det spelar ingen roll om du är en bekant, vän, nära vän eller familjemedlem. Mina gränser gäller för alla!

Jag tänker inte vara “snäll” längre, den godheten har inte gynnat mig, tvärtom, från och med nu tänker jag säga JA till mig själv! Alla andra vuxna människor får själva ta ansvar för sig, sitt beteende och sina känslor (kränkta känslor). Det är faktiskt inte mitt problem!

Anar ni lättnaden jag känner just nu?

Ja, för första gången i mitt liv känner jag mig verkligen fri, och jag älskar känslan!

(Sen vill jag tillägga att “Silent treatment” är en form av psykisk misshandel. Utsätt aldrig era barn för det! Denna behandling skapar trauman och kan leda till känslomässiga störningar på olika sätt. Utsätt ingen annan för det heller.)

Kram /Ljusglimten❤️

ljusglimten

18 kommentarer

 1. Bra gjort av dig,💪trots att det är så jävla jobbigt att sätta ner foten. Jag kan nog säga att jag själv går/gått igenom detsamma det senaste halvåret,empat som jag är. Men nu finns en sån skön känsla i mitt inre, att ,ja kan ni inte ta mig för den jag är och det jag tycker , skit i det då, jag överlever, och mår bra med mig själv. För jag har stått upp för mig och min kärlek till mig själv och det är nog det enda som vinner i längden. ❤ Håll fast vid känslan du har. ❤ All kärlek till dig.❤

  • Precis!! Att stå upp för sig själv är det absolut bästa i längden! Det vinner man stort på! Tack fina du. Kramar ❤️❤️❤️😊🙏🏻

  • U go girl.!! 😍🙌 Känner igen mig så mycket i mig själv i det du skriver..Jag ger mer än jag tar osv..är alltid för snäll för mitt eget bästa..har alltid ställt upp för allt o alla..och det leder till att man blir utnyttjad och överskörd och inte får ett
   skvatt tillbaka. Jag har också blivit lite tuffare mot omgivningen på senare tid, jag vågar visa vilket lejon tecken jag är!! Har blivit snällare mot mig själv och mitt eget värde, märker då att andra sätter mer värde på mig och att “ge och ta” vågskålen har balanserats avsevärt. Vänner/människor som man haft/har i sitt liv har man gett o gett till utan att få minsta lilla tillbaka.! Vågskålen måste vara i balans för att man själv ska må bra, först då kan man ge ut till andra..Allt är ett givande och tagande i livet.!! ❤ Tusen tack finaste du för en underbar och nyttig text 🙏

   • Du är så fin och beskriver så bra processen när ens självkärlek växer. Du är yngre än mig men så full av klokskap. Jag följer dig och allt du skriver. Det du skriver hjälper mig i min livsprocess att bla förstå, acceptera finna tröst och få insikter. Jag känner igen allt du beskriver om din gränssättning ochcatt du nu kommer säga “ja” till dig själv. Sänder dig värme och lycka till! ❤❤❤kramar från Lena

    • Så sant ! Är med empat vart mer för fysiskt för god. Vislikhet känner jag att vi har i själen ljusglimten!
     Jag har blit betydligt mer bestämnd av mig. Vad som gäller i min närvaro. Har jag rätt bestäma hur jag vill ha det. Är bara en själv som kan skapa den rätta omgivningen. Välja vad man vill ha. Jag har nog vart där väldigt länge. Är hellre själv tills det rätta klicket kommer. Sparsam med släpa in folk på djupare och i min borg synlighet.
     Är icke rädd för ensamhet tycker om vara själv.
     Mår bättre av rätt omgivning. Det är dock inte helt lätt finna. Men inget som stör mig att inte har fysiskt bekantskap som för. Är lugnt skönt som det är nu. Ingen drama . Men inte helt stängt ute anhöriga det löser inget med undvika fly. Har avstånd kontakt ofta. I bland ses man, med åka handla å så äta i hopp.

     Heja dig oss som är där !

 2. Du gör så rätt o du är en inspiration till flera. Genom ditt skrivande känner jag mig ofta starkt i mitt tänkande o våga leva mera efter det. 😘💪

 3. Ja vad bra fortsätt så, man mår bättre då. Först reagerar omgivningen med förvåning sedan med respekt. Kram

 4. känner igen mig. har okså slutat att vara alla till lags. jag är fortfarande noga med att ha empati, stötta där jag känner att jag verkligen behövs.

 5. för mig borjade det bli bra när jag tog bort alla i familjen på fejjan . och så bestämde jag mig att jag inte skulle vara tyst och ta skit mer. på något sätt kande de det och slutade bråka.

 6. Exakt nästan obehagligt exakt beskriver du hur jag känner just nu. Och jobbar nu hårt med att sätta min egen gräns för hur andra ska få behandla och bemöta mig. Har många gånger inte förstått varför vissa människor gör som de gör. Men förstår nu att det är jag själv som tillåtit det.

 7. Så bra du skriver, jag känner igen mig så mycket i det jag läser här. Det sista är klockrent, samtidigt är det viktigt för alla vuxna att tänka på det ansvar och den makt de har över barn. De måste tänka både en och två ggr innan de säger eller gör något mot ett barn ❤

 8. Vilka styrka jag fick/kände av detta inlägg, sån powerkänsla, heja dig och tack för påminnelsen♥️

 9. Heja dej, detta var det bästa jag läst på så jäkla länge❤❤❤ Hade kunnat vara jag som skrev detta, är precis inne i sånt här jäkla skräp själv och någon kör silent treatment. Är så förbannat evinnerligt less på en del människor och vet precis din känsla som den empat även jag är. Kramar och än mer power till dej/oss❤❤❤

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *