Låg självkänsla och obefintligt egenvärde…

Hej!😊

Det finns väldigt många människor som lider av låg självkänsla där egenvärdet är obefintligt eller nästintill.

Varför är det så?

Ofta grundar det sig redan i barndomen. Någonting hände som fick dig att tro att du inte duger, att du inte förtjänar eller att du är värdelös. Någon eller några kanske fick dig att känna skuld och skam på grund av hur du var eller vad du gjorde eller inte gjorde. Du kanske blev mobbad eller utfryst för att du var “fel” i andras ögon. Du kanske blev misshandlad psykiskt, fysiskt eller både och. Du kanske blev utsatt för övergrepp. Vad det än var som hände så gjorde det att du skapade en övertygelse om att du inte är bra nog, denna övertygelse sitter väldigt djupt rotad och är orsaken till dålig självkänsla i nutid.

När du har låg självkänsla vill du bli omtyckt och accepterad till varje pris, du vill känna dig speciell och utvald. Detta leder ofta till att du drar till dig “fel” människor, människor som tar och tar utan att ge värst mycket tillbaka, såna som utnyttjar dig och trycker ner dig i skoskaften. Har du dålig självkänsla så blundar du ofta för hur du blir behandlad, du “viftar” bort det och sväljer ner. Du förtränger. Du vill ju bli omtyckt, känna dig behövd och vara till lags. Du vill göra andra lyckliga och sätter deras välbefinnande, behov och humör främst. Du glömmer bort dig själv. Men det är inte så konstigt eftersom din övertygelse säger dig att du inte är speciellt mycket värd.

Foto: Pinterest

Låg självkänsla gör att du inte vill riskera att göra någon upprörd. Du drar dig för att säga ifrån, att tala om vad du känner, tycker och vill. För om du råkar göra en viss person upprörd så kanske han/hon lämnar dig, och då blir du ensam. För en människa med låg självkänsla är det en skräck och ett nederlag, även om personen ifråga behandlade denne som ren skit. Att bli lämnad spär på övertygelsen om att man inte duger, att man inte är tillräckligt bra. Det blir ännu en bekräftelse på att man är “fel”.

Människor som inte har den bakgrunden med låg självkänsla och lågt egenvärde har ofta svårt att förstå det här fenomenet. När de hör talas om till exempel en kvinna som blir misshandlad i sin relation så kommenteras det gärna i stil med: “Jag fattar inte varför hon stannar kvar hos den där idioten! Det är väl bara att packa väskorna och dra!”

Men det är inte så bara….inte när man har låg självkänsla och tror att man inte är värd något.

Jag har själv varit där så jag vet.

I och med det vet jag oxå att självkänslan går att stärka. Det går att förändra sin grundläggande övertygelse. Det går! Ingenting är omöjligt!

Det första steget är att erkänna för sig själv att: “Ja, jag har dålig självkänsla”, och att inse varför man befinner sig där man är – “Jag har det så här just nu därför att jag djupt inom mig tror att jag inte förtjänar bättre”. Att erkänna och förstå skapar befrielse i sig. “Nu vet jag, och nu när jag vet vad det beror på kan jag börja skapa förändringar.”

Befinner du dig i en sån här sits rekommenderar jag att du söker professionell hjälp. Det gjorde jag och det är jag stolt och tacksam över. Att be om hjälp är en styrka.

En viktig sak du ska veta: Blir du misshandlad så är det INTE ditt fel! Absolut ALDRIG!! Du förtjänar det bästa och Du duger precis som du är! Din röst är precis lika betydelsefull som alla andras! Ditt välmående är precis lika viktigt som alla andras! Dina behov är precis lika viktiga som alla andras! Du ÄR tillräcklig! Du ÄR fantastisk!

Glöm aldrig det!

En bok som hjälpt mig massor är denna:

Den rekommenderar jag verkligen!

Kram /Ljusglimten❤️

ljusglimten

6 kommentarer

  1. Tack.
    Den boken har också hjälpt mig i massor. Dock aldrig blivit misshandlat men haft grymt dålig självkänsla och den fick mig att vända mina tankar om mig själv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *