Fem sätt att sluta absorbera andras negativitet 

Sympati är förmågan att känna medkänsla gentemot andra. Empati går ett steg längre än så. Att vara en “empat” innebär att du inte bara känner igen känslorna hos andra utan du känner dom precis som om de vore dina egna. Det händer alltför ofta att starka empater absorberar smärta och lidande från omgivningen. Detta sänker dom emotionellt och hindrar dom från att fungera optimalt. 

Om du någonsin befunnit dig i samma rum som en negativ person så vet du hur påtagliga hans/hennes känslor kan vara. Du riktigt känner hur dennes tyngd sipprar in i din kropp och du får allt svårare att hålla humöret uppe. 
Att lära sig att försvara sig från denna typ av giftig energi är väldigt viktigt därför att ditt känslomässiga tillstånd påverkar dig mentalt, fysiskt och andligt. Låt dig känna dina egna känslor, inte andras! 


Här följer fem sätt att sluta absorbera andra människors negativitet:

1. Sluta upp med att behaga andra

Om någon klagar på dig, skvallrar om dig eller talar illa om dig på något sätt så ta det inte personligt och bli inte fixerad vid att få dom att gilla dig. Detta kommer endast att dra dig längre in i hans/hennes negativa fält och det gör dig energimässigt och känslomässigt beroende av deras åsikter. 

Var snäll mot dig själv och inse att alla inte kommer att gilla dig – och det är helt okej! Alla har vi olika personligheter och gillar/ogillar olika saker och det innebär att vi upplever livet på olika sätt. Älska dig själv först och främst, då skapas ett kraftfält runt dig som hindrar dig från att bli dränerad av andras åsikter. 

2. Veta när man ska säga NEJ 

Om du hade en gäst hemma, skulle du låta henne klampa in med leriga skor och skita ner överallt, eller skulle du be henne att ta av sig skorna innan hon kom in i ditt personliga utrymme? 

Tänk om du bjöd hem en vän på middag en gång och han fortsätter att bjuda in sig själv varje dag i en månads tid? Och tänk om han började insistera på att sova kvar på din soffa för att slippa åka fram och tillbaka? Allt utan din inbjudan? 

Att vara generös kan vara en väldigt bra egenskap, var dock medveten om den hårfina skillnaden så att du inte blir utnyttjad. Acceptera inte att snyltare, nej-sägare och känslomässiga vampyrer går över gränsen, den gräns du själv har satt upp. Sätt gränser och driv igenom dom. 

Det här är ditt liv. Din kropp, ditt personliga utrymme och din tid är dina heliga tempel, så tänk noga efter vilka sorters människor som ska få tillgång till dom. Det är inget fel med att säga “nej” så ofta som du själv känner att du behöver. Sätt upp tydliga normer för vad du förväntar dig av andra innan du ger dom en plats i ditt liv. 


3. Mata inte odjuret

Dessa odjur är parasitiska personligheter som bokstavligt talat livnär sig på din uppmärksamhet och tillgivenhet, och som tack för dina ansträngningar tömmer dom dig på energi. Att investera känslomässigt i dessa människor kan kännas värt besväret till en början, men i slutändan kommer du upptäcka att du är tömd på energi plus att deras problem fortfarande kvarstår. Deras behov av din kärlek och omtanke kan aldrig tillfredsställas om dom är fast beslutna att fortsätta känna sig som ett offer. 

Du kan erbjuda ditt stöd till dom som behöver och lyssna till en vän eller främling i nöd, men var uppmärksam på när dina ansträngningar börjar bli överflödiga eller när deras rop på hjälp börjar kännas mer som en uppmärksamhetstävling. Ju mer uppmärksamhet du ger deras problem desto färre lösningar blir det. 

Det är inte ditt ansvar att fixa andra människors problem, speciellt inte när dom egentligen inte vill ha en lösning. Det dom vill är att du ska tycka synd om dom. 

Det är hälsosamt att veta när det är dags att gå därifrån! Du är inte alls elak om du vägrar att engagera dig i någon annans drama. 

4. Återvänd till naturen

Ibland behöver du få en paus från alla andra. Det kan vara svårt att bli av med deras kaotiska energier så ta en helg, en eftermiddag eller till och med en timme för dig själv och åk eller gå till en fridfull plats. Låt naturens röster ersätta det moderna samhällets tjatter. Notera naturens enkelhet, avsaknad av motiv och hur jordens alla växter och djur samexisterar. 

Ta djupa andetag och meditera. Fokusera på att fylla hela din kropp med nytt syre. När du återvänder till dina dagliga rutiner kommer du att känna dig uppfriskad samt vara mindre benägen att absorbera andras negativitet. 


5. Kom ihåg vem som är ansvarig för DIG

Du är den enda som vet hur du känner. Du är 100% ansvarig för vad du tillåter dina tankar och känslor att påverkas av, och om någon aspekt av din lycka är ur balans så har du kapaciteten att rätta till det. Din egen uppfattning om dig själv är mycket mer kraftfull än någon annans, om du nu inte väljer att byta bort den kraften mot deras gillande. 

När du väljer att vara ansvarig för dina känslor befriar du dig själv från andras påverkan. När du är säker på vem du är och vad du vill känna, är det mycket svårare för andra att få dig ur balans. 

Fatta genomtänkta beslut och ta kontrollen över det positiva i ditt liv. Välj situationer och umgås med människor som fyller på dina energier. 

Älska dig själv tillräckligt för att kunna säga “nej” när det är motiverat och lämna sådana miljöer som inte tjänar dig. Kom ihåg, du är ansvarig för dina livserfarenheter. 

Gör det för din skull och gör det fenomenalt!!

Kram /Ljusglimten❤️

Källa: healthy-holistic-living.com 

ljusglimten

23 kommentarer

 1. Hej.
  Hur gör man om det är mannen och ens barn som är dessa energigivare? Min man har i 18 år nu alltid varit en Nej segare till allt som är Jag.. Han är sur och butter jämt å nu har min/vår tonårsdotter tagit efter hans beteende och jag töms på min energi dagligen. Är en HSP människa å stor empatin..
  Snälla hjälp mig..
  Kram kram Annika

  • Jag kan personligen fundera över om du verkligen ska vara i hans närhet? Verkar inte som att han har en positiv inverkan på någon av er. Något att fundera på. Kram ❤️❤️❤️

 2. Tack för klok text 💕. Håller för tillfället på att återhämta mig från min fd väns unyttjande och lögner efter flera år. Dessutom har hen vänt mig ryggen nu. Det är lätt att vara efterklok men glad att det finns hjälp att ta sig tillbaka 💕

 3. Tack för en fantastiskt text! Någon skrev om vad man gör om det är familjen som är energitjuvarna. Jag har varit i samma sits, inte lika länge (enkom maken och inga gemensamma barn, men jag har egna) och jag övervägde allvarligt att lämna. Jag har dock haft turen att maken faktiskt tänkte efter och är numer betydligt positivare till sin läggning.

  Jag har också lärt mig att ignorera om han blir tjurig och negativ till ‘allt’ och det är så klart inte roligt för honom 😉 I början blev jag som medberoende av hans negativitet genom att ‘dutta’ och tycka synd om, men det spädde bara på allt så jag blev utbränd. (Inte bara pga det, men det bidrog) Det var då jag insåg att jag måste stänga av honom och andra som är negativa och skala bort allt som inte är bra för mig.

  • Det låter som ett vettigt drag av dig! Man måste komma till den punkten när man slår näven i bordet innan en positiv förändring kan ske i sådana lägen. Tack för att du delar med dig!! ❤️❤️❤️

 4. Hej
  Tack för en givande text nu fattar jag vad har jag gjort mitt liv i alla mina år . Jag ska försöka ändra på min empatiska fömåga och använda den på rätt sätt.
  Gud välsigna dig
  Melihe

 5. Hejsan!
  Vilken bra text, o kloka råd! Har läst denna flera gånger, jag behöver det verkligen!
  Jag själv har svårt att säga nej. O känner mig ibland utnyttjad. Ibland märken jag inte det just i stunden, men känner väldigt mycket efter det hänt. Att jag inte kan stå på mig mer, jobbar på att bli starkare, men har en tendens att falla tillbaka. Är rädd för att inte bli omtyckt, som jag vet jag inte kan bli av alla….. Önskar de ibland dock.
  Jag är tacksam för det jag har o får uppleva. Det känns så tydligt när man mår bra. Att det kommer tillbaka- det man ger o det man får!!! Underbart 💜 ❤ 💙
  Tack fina ljusglimten 🌺 🌞 💚 Önskar er alla en härlig dag.
  Massor av ljus och kärlek till alla 💝
  Kram Sara

 6. Mycket fin och hjälpsam text att återkomma till varje gång👍💜💗💕😊

 7. Jag kan avsluta min psykologkontakt sakta men säkert. Får ut mer av att läsa dessa texter. Jag lär mig mer än jag någonsin gjort. Från offer till ljussökare och bättre medmänniska till mig själv och andra. Kärlek.

  • Jag kan inte annat än hålla med dig!! ❤️ Jag lär mig mer av det “andliga” än i terapin. Kramar ❤️😊

 8. Tack finaste Emma ❤. Det här gick rakt in i mitt hjärta. Jag har varit precis så hör sen jag var liten flicka. Jag har ofta sagt att jag har fötts m alldeles för mkt empati. Jag har utnyttjas i många år, och ändå förlåtit varje gång. Nu sedan 2 år tillbaka har jag kämpat m att ändra på detta, men kan ännu då och då falla tillbaka än idag. Den här texten ska jag spara och gå tillbaka och läsa och fortsätta kämpa för att inte alls falla tillbaka☺. Tack fina du som lägger ut så suveräna texter som den här💜. Den här texten är guld värd för mig💛. Tack än en gång.
  Många kramar💕😙

  • Tusen tack fina du! Såå glad att jag kan hjälpa andra. ❤️❤️❤️😊🙏🏻 kramar

 9. Tack ❤
  Jag har en dotter som lider av bla kronisk depression Hon kräver mycket tid och tar väldigt mycket energi Känns svårt att säga nej Men vet att det är måste ibland
  Har katten Alice som ger mycket positiv energi Hade varit intressant att veta vad som rör sig i hennes huvud Hon ä som en hund
  Ha det bäst Kramizzar 💖

 10. Jag skall läsa igenom texten om och om igen för jag måste lära mig säga NEJ har alltid gjort vad andra har förväntat sig av mig och har jag inte kunnat då har de blivit arga. Som ordspråket säger ” Hur jag vänder och vrider mig så har jag ändan i bak” Tack för råden. Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *