Beroende av sociala medier

Hej!😊

Ända sedan mitt besök hos psykologen i torsdags har jag reflekterat en hel del över självkänsla. Att min självkänsla är låg har jag förstått, men jag har inte varit medveten om hur pass låg den har varit. Min självkänsla har i stort sett varit obefintlig! Och det känns rätt läskigt faktiskt så här i efterhand.

Jag kraschade som sagt 2013 och har jobbat massor med mig själv sedan dess. Men jag kommer ihåg att för några år sedan var min självkänsla så pass låg att jag var beroende av bekräftelsen jag fick via Facebook. Jag var beroende av gillamarkeringar och positiva kommentarer. Om jag postat ett inlägg eller en bild som inte fått några likes eller kanske bara en (ve och fasa) så raderade jag den. Sen fick jag ångest över varför ingen gillat och tankarna skenade…”Nu var inte jag bra nog”, “Jag duger inte”, “Nu tycker alla att jag är jättekonstig/ful”…och så vidare i det oändliga. Jättejobbigt! Dock vill jag poängtera att just där och då insåg inte jag vidden av mitt beteende. Det är först nu jag kan se och förstå.

Även fast min nuvarande självkänsla är låg så är den ändå mycket starkare än för några år sen. Idag bryr jag mig inte om hur många gillamarkeringar jag får eller om jag ens får någon, det är inte mitt syfte med att posta något. Jag är inte heller beroende av bekräftelse från andra på sociala medier. Nu kör jag mitt eget race på ett helt annat sätt. Jätteskönt!

Jag vet att det finns väldigt många där ute på FB, Insta och liknande som har en riktigt dålig självkänsla just nu. Sådana som fiskar bekräftelse på olika sätt. Sådana som är beroende av att kolla aviseringar (hur många likes har jag fått). Sådana som raderar sina statusar och bilder därför att ingen gillat. Sådana som mår skit innerst inne. Till er vill jag säga att jag vet precis hur det är. Och jag vet att det går att ta sig ur detta! Nyckeln är självkänslan.

Jag förstår oxå att detta inlägg kan verka provocerande för en del. Men det är faktiskt positivt, tro det eller ej. Att känna sig provocerad innebär att något väckts upp inom dig. Den här texten har då fått ditt undermedvetna att reagera på grund av att en igenkänningsfaktor finns, någonting du inte vill kännas vid/ta på. Och det mina bröder och systrar är det första fröet/steget till självinsikt. Mer om detta i ett framtida inlägg.

Kram /Ljusglimten❤️

ljusglimten

4 kommentarer

  1. Insikt ingår liksom inte i dagens samhälle så här har Du nog en riktig brunn att ösa ur . Bra ämne 🌷

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *