Hur och varför?

Hej😊

På NUA-Rehab får vi åka iväg på studiebesök ibland och det första stället var reningsverket. Det var väldigt intressant och få se hur vattnet renades steg för steg i de olika bassängerna. Jag hade till exempel ingen aning om att dom hade “osynliga kollegor” i form av mikroorganismer/djur som renade vattnet.

Här i Falun har vi gruvan (världsarv). Jag hade heller ingen aning om att vattnet därifrån renades separat på grund av metallerna. Dom använder kalk (gips) i reningsprocessen.

Bilden ovan visar kalkrester från reningsprocessen av gruvans vatten.

Det som fascinerade mig allra mest var alla dessa föremål som människor spolar ner i toaletterna! Det absolut vanligaste är tamponger, tvättlappar, bomull och tops (som man INTE ska spola ner). De innehåller sega fibrer som är svåra att bryta ner. Tops består av plast som inte bryts ner helt utan det blir plastrester som spolas rakt ut i sjöarna! Dessa rester kunde vi se i bassängerna.

Bilden ovan visar andra föremål som spolats ner i toaletter.

Saxar och boxershorts verkar vissa gilla att spola ner. Bland annat. Men alltså…en burk bakpulver?? Jag skulle gärna vilja veta historien bakom det!

En annan viktig sak är läkemedel! Dom har inget reningssystem som biter på det så alla piller och annat medikament som spolas ner åker rakt ut i sjöarna! Förödande!

Det var ett intressant studiebesök som sagt. Dock luktade det inte tårta direkt så jag beundrar verkligen de som vill jobba där! Ett viktigt jobb.

Kram /Ljusglimten❤️

ljusglimten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *