Psykisk ohälsa – Det är aldrig försent att söka hjälp

Hej!😊

Jag kunde verkligen relatera till Dagens Budskap jag delade med er idag, budskapet från Ärkeängel Zadkiel. Om du inte läst Dagens Budskap ännu kan du göra det HÄR. Delen av budskapet som talade till mig var “Att undervisa och att lära sig någonting nytt går hand i hand“, “Ju mer du lär ut desto mer förstärks och förankras dessa lektioner inom dig“.

Jag kan inte annat än hålla med! Det jag lär mig vill jag gärna lära ut till andra/dela med mig av till andra genom min blogg. På så vis förankras informationen ännu mer hos mig själv. Ju fler “lektioner” jag håller desto mer lär jag mig själv. Ett kretslopp som sagt. En lärare blir aldrig fullärd. En elev blir aldrig fullärd. Dessutom kan man inte dela in “lärare” och “elever” i olika fack. Man kan inte vara antingen eller. Alla är vi både elever och lärare. Och vi är både och hela livet ut. Hela livet är ett långt lärande. Vi lär oss av våra föräldrar, familj, vänner, skola, andra människor och relationer konstant. Vi lär oss och vi lär ut. Precis som det ska vara.

Min Traumaterapi

Idag skulle jag påbörja min traumaterapi som ni vet. Vi utökade en-timmessessionerna till 1,5 timme för att hinna med. Idag hade vi dock en utvärdering av min KBT-behandling så den tog sin tid, det medförde att vi endast fick 15 minuter till övers. Så det blev enbart information om traumaterapin idag.

Upplägget för en traumabehandling ser ut som så: Patienten (jag) får berätta om det specifika traumat om och om igen i ca 30-45 minuter i sträck. Sen ska min upprepande monolog spelas in av mig själv (via min mobil). Min psykolog kommer att ställa vissa frågor under tiden, men i huvudsak är det jag som ska berätta, igen och igen och igen. Denna metod kallas för “förlängd exponering”. Med andra ord ska man själv utsätta sig för det traumatiska en längre tid. Detta för att de starka känslorna till slut ska mattas av och inte längre ha någon makt över en. Och när man berättar om traumat ska man formulera sig som att traumat inträffar just nu. Man ska inte berätta i dåtid utan i nutid. Exempel: “Jag sitter i soffan, jag äter och det här händer mig ..etc”. Man ska leva sig in i traumat precis som om det händer just nu. Detta upprepar man i nu-form så många gånger man hinner med under 30-45 minuter. Sen får man som hemläxa att lyssna på monolog-traumat man själv spelat in.

Huvaligen

Det här känns mer än läskigt! Men samtidigt så vet jag att jag behöver gå igenom detta för att kunna läka på djupet. Nu eller aldrig känns det som. Därför tänker jag ta tjuren vid hornen och köra på. Det kan bara bli bättre.

I mitt fall har jag inte bara ett trauma att bearbeta utan flera stycken. Dock är det ett av dessa trauman som klassats som en ren PTSD (Post Traumatisk Stress), de andra faller under kategorin obearbetade trauman.

Min psykolog frågade vilket trauma jag ville börja med. Jag svarade att jag vill börja i ordning. Det första traumat går först, känns mest logiskt för mig. Så nu kommer jag att få gå tillbaka till 8-årsåldern ungefär.

Skam och skuld

Jag kommer att skriva öppet här i bloggen om mina traumatiska upplevelser i livet när jag är redo för det. Jag har fått lära mig att skam och skuld blir värre om man lägger locket på. Så fort man berättar öppet om sina upplevelser och känslor minskar skammen och skulden. Jag vet att det är sant eftersom att mitt mående blivit så otroligt mycket bättre efter att jag öppnade upp för terapeuter genom åren, samt även för familj och vänner. En sån lättnadskänsla! Det värsta är när man stänger in sina känslor och håller dom för sig själv. Då får man en tiokilos kvarnsten om halsen. Been there så att säga och det är ingen hit!

Inspiration och motivation

Jag vill dela med mig av mina personliga upplevelser av psykisk ohälsa därför att jag vill hjälpa andra. Jag vill verka som en inspirations -och motivationskälla! Tyvärr finns det väldigt många människor som lider i tysthet därför att det är förknippat med skam att erkänna öppet. Man skäms för att erkänna sig “svag” eller vad det än kan handla om. Men jag anser det tvärtom! Det är starkt att erkänna att man mår dåligt! Det är starkt att söka hjälp! Men ibland kan man behöva stöttning för att ta det där steget.

Jag har lidit i tysthet sen 8-årsålder. Idag är jag 37. Det är en lång tid vi snackar om här! Så det jag vill säga är…Kan jag så kan Du! Det är aldrig försent!

Känner du igen dig?

Änglarna och Universum är experter på att ge oss tecken på olika sätt, ett av sätten är genom texter. Om du har fått en “liten” igenkänningskänsla när du läst detta inlägg så är denna information till dig! Sen på vilket sätt den är menad till dig är individuell. Men det tror jag att du själv känner på dig!

Vill du komma i kontakt med mig angående psykisk ohälsa kan du skicka ett e-mail till: november_1126@hotmail.com

Jag svarar alltid i mån av tid.

Kram /Ljusglimten❤️

ljusglimten

10 kommentarer

 1. Sryrke kramar till dig jag håller med dig fullständigt att den som vågar prata om det och stå för det är den starkaste personen.
  All kärlek till dig ❤️

 2. Jag har accepterat min psykiska ohälsa o kan prata om det helt öppet… utan att skämmas det har blivit något helt naturligt för mig….

  Stefan

  • Jättebra Stefan!! Då har du kommit väldigt långt!! ❤️❤️❤️😊👍🏻

 3. Känner så igen mig i din berättelse, åldersmässigt var jag mellan sju och nio. skammen har funnits där och förorsakat problem och blockerat mig.
  Jag är så tacksam att jag fann Tarotguiderna och att jag kom i kontakt med dig här. Du betyder så mycket och jag söker efter din blogg varje dag. Tack för att du finns och att du delar med dig. Kram/Birgit

  • Tack snälla du!! Så roligt att höra att jag förmedlar något viktigt! Kramar ❤️❤️❤️😊🙏🏻

 4. Vi är nog många som liksom du, lider i det tysta. Men att läsa vad du skriver kan få många att förstå. Vi är alla “offer”, mer eller mindre, men att prata öppet om sitt trauma är nyttigt. Att inse att det inte är ett svaghetstecken, snarare en styrka! Och tillsammans är vi starkare! Tack och lycka till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *